PST Opas

AFI Wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

PANSSARINTORJUNTA: PERUSTEET

Panssarintorjunnassa (PST) on tarkoituksena estää ja torjua vastustajan vaunut. Tämän tehtävän toteuttamiseen on useita keinoja. Yleisin tyyli on pitää PST osana joukkuetta, mukana taistelussa ja toimimassa havaittuja vaunuja vastaan. Muita keinoja on mm:

 • Sulute väijytys, jossa mahdolliset pioneeriosastot ovat toteuttaneet lähelle varomiinoitteen (=AT-miinakenttä, joka on PSTn tappoalueen jälkeen ja josta läpi ajaminen vaunulla mahdotonta), jota hyödyntäen PST-osasto väijyttää vihollisen panssaroidun kärkiosaston. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäinen vaunu päästetään ajamaan miinoitteeseen ja loppu panssarikolonna suolataan nk. ”tappoalueelle”, jonka etäisyydet maaleihin ja kohdejärjestys ovat tiedossa sinkomiehillä (1. sinko tappaa toisen vaunun, 2. sinko ottaa kolmannen jne.). Suositellaan käytettäväksi puolustustaisteluissa, sekä irtaantuessa epäonnistuneesta hyökkäyksestä.
 • Maalin metsästys toiminta, jossa PST-partio erkanee jälleen omaksi osastokseen muusta joukkueesta ja alkaa hakemaan mahdollisia panssarikohteita sovitulta alueelta (esim. PST-1 ottaa kohteen ”Turku 1” toiminta-alueekseen, hakee ja tuhoaa kaikki alueella olevat panssarit). Suositellaan käytettäväksi hyökkäystaistelussa, jossa tiedustelu ei ole saanut tarkkoja tietoja vihollisvaunujen sijainneista.
 • Ryhmiin sisällytetty PST, eli panssarintorjuntaan erikoisvarustuksen saaneet taistelijat ovat osa ryhmää.

Panssarintorjuntaan varustetun taistelijan tulee tietää myös kohteidensa heikot ja vahvat kohdat. Esimerkiksi melkein kaikissa vaunuissa on keulassa runsaasti panssaria, kun taas kyljissä, katossa ja perässä vähemmän. Optimitilanteessa sinkomies pääsee ampumaan kohdettaan takaa tietäen etäisyyden kohteeseensa. Tälläinen tilanne kuitenkin toteutuu todella harvoin, koska vaunujen turvana on joko muita vaunuja tai jalkaväkeä, jotka pitävät rynnäköivät sinkomiehet poissa vaunujensa takaa. Tämän takia ryhmien mukana on usein kevyilla singoilla (ks. M134 AT4 & RPG-26) varustettuja taistelijoita, jotka voivat tuhota vihollisen linjoihin linnoittautuneet panssarit. Kylkeen ammuttu kevyt sinko voi hyvinkin helposti laittaa IFV:n tai APC:n (ks. BTR, BMP, Bradley) taistelukyvyttömäksi tai jopa tuhota kohteen täysin.

SINGOLLA AMPUMINEN

Singolla tulee aina pyrkiä ampumaan joko vaunun perään tai kylkeen. Poislukien Javelinin, joka ampuu joka kulmasta yläammunta-moodissa suoraan katosta sisään, tuhoten vaunun kun vaunun. Singolla ammuttaessa tulee muistaa seuraavat kolme seikkaa:

 1. Tarkista maali. Tunnista maalisi oikein. Tarkistamalla maalisi tiedäts, onko sinkosi tarpeeksi voimakas/oikealla ammuksella ladattu (ks. RPG-7 ammustyypit & M134 AT4 sinkotyypit). Väärällä ammuksella vain suututtaa vaunun, eli tarkkana mitä ammut!
 2. Takavaara!! Singosta lähtiessään ohjus/raketti lähettää putken takaosasta tappavan tulipallon n. ++10m päähän. Jos tilanne vain mitenkään sallii, huuda ennen ampumista ”TAKAVAARA - TAKAVAARA!!” jotta mahdollisesti takanasi olevat ryhmäläiset saavat itsensä pois alta ajoissa.
 3. Tarkkuus ammuttaessa. Jotta kohteeksesi ottamasi vaunu todella tuhoutuu, tulee sinun siihen osua. Osuminen kohteeseesi riippu etäisyydestä ja ennakosta. Etäisyyden kohteeseen saa helposti tietoon RJn etäisyydenmittauskiikareilla (vector). Joissain singoissa on optiikassa kuvioita, joiden avulla voidaan arvioida maalien etäisyys. Lukittuvat singot ovat tälläkin saralla helpompia, koska ne ottavat etäisyyden kohteeseen huomioon lentoradassaan, jättäen vain ennakon ottamisen ampujalle. Ennakon ottaminen on harjoiteltu taito. Harjoittelun ja ammuttujen rakettien/ohjuksien kautta pystyy hahmottamaan ammuksien lentonopeuden ja siten myös tarvittavan ennakon.

VAIKUTUS KOHTEESEEN

Osuessasi kohteeseen, vaunuissa tapahtuu usein erinäisiä reaktioita riippuen osuman kohdasta ja ammuksen voimasta. Välillä sinko vain vaurioittaa vaunun järjestelmiä nimellisesti, jättäen sen toimintakykyiseksi ja siten vielä vaaralliseksi. Jos näin käy, on suositeltavaa siirtyä mahdollisiin suoja-asemiin (sovittu paikka max. 2min matkan päässä, johon ei ole näkyvyyttä vihollisen tuhoamis aluleelta) tai sen verran taakse, ettei vihollisen vaunu voi ampua takaisin.

Jos osuma vahingoittaa vaunua sen verran, ettei sen järjestelmiä enään voi lainkaan käyttää tai sytyttää sisätiloissa tulipalon, hyppää miehistö 95% varmuudella ulos vaunusta. Tällöin on kannattavaa joko suolata ulos tulleet vaunumiehet vaunun ympärille, tai käyttää vaunun osuman aiheuttamaa kaaosta suoja irtaantumiselle suoja-asemaan tai omiin asemiin. Kun vaunun sisällä syttyy tulipalo, räjähtävät vaunussa olleet ampumatarvikkeet lyhyen ajan sisällä, tämä efekti tunnetaan nimella ”cook-off”. Tämä räjähdys on tappava ja on suositeltavaa, ettei sinkoja käytettäisi liian läheltä vaunuihin, koska tämä räjähdys tappaa myös sinkomiehen jos hän on liian lähellä.

SINKOTYYPPEJÄ

Venäläiset singot

RPG-7

RPG-7 on Venäläisvalmisteinen, uudelleen ladatta jalkaväen sinko. Sen tehokkuus ja käyttö perustuvat erillaisiin ammuksiin (ks.alla). Alla PGO-7 tähtäimen tähtäyskuvio. PGO-7 on RPG-7 sinkojen perus kiikaritähtäin jolla voi tehokkaasti, jos etäisyydet on tiedossa, ampua jopa 600m. Käytetään usein panssareita vastaan, mutta oikeissa käsissä ja oikealla ammuksella, myös tappava jalkaväen teurastaja.

Tähtäimestä

RPG-7 sinkoon saa tähtäimen, jolla voidaan arvioida maaliin etäisyyttä, tähdätä eri ammustyypeillä eri etäisyyksille ja ottaa ennakkoa liikkuviin maaleihin. Ogelmiakin on, eritoten 300+ metrin päähän ammuttaessa. Tähdätessä tulee laittaa etäisyyden mukainen viiva maalin katon yläpuolelle, eikä keskelle runkoa (kuten loogisesti sen laittaisi). Etäisyyden mittainta (ylös-alaisin olevien T-kirjainten muodostama kaari VL-ammusten asteikon alapuolella) käytettäessä tulee myös tietää, että se on säädetty Venäläisille T-vaunuille. Sen käyttö tapahtuu siis laittamalla vaunun korkein kohta (torni) ja telojen pohja kaaren ja sen alapuolella olevan poikkiviivan väliin. Ongelmat alkavat, kun ruvetaan arvioimaan etäisyyksia T-vaunuja korkeampiin tai matalampiin vaunuihin (M113 ->korkeampi, BMP2 ->matalampi) lyhyillä etäisyyksillä, mutta siksi TST-pari valvoo ja auttaa sitten korjaamaan tulta.

RPG7tahtain.png

AMMUSTYYPPEJÄ

PG-7V

 • Perus HEAT ammus.
 • Panssaroidut maalit (Bradley, Puma). Puree heikommin mikäli reaktiivia välissä.

PG-7VL

 • Parannettu HEAT ammus.
 • Panssaroidut maalit (Bradley, Puma). Puree heikommin mikäli reaktiivia välissä.

PG-7VR

 • Tandem HEAT
 • Modernit taistelupanssarivaunut (Abrams, Leopard). Ammuksen idea on, että ensimmäinen panos tuhoaa reaktiivin, toinen tuhoaa vaunun.

OG-7V

 • FRAG
 • Sirpalekranaatti JV-maaleja vastaan.

TBG-7V

 • Thermobarinen
 • JV-maaleja vastaan.

RPG-26

RPG-26.jpg

Kertasinko kevyesti panssaroituja maaleja vastaan. Toimii myös vaihtelevalla menestyksellä vanhempia taistelupanssarivaunuja vastaan. Säädettävät tähtäimet 50, 150 ja 250 metrin etäisyyksille.

RShG-2

Thermobarisella kranaatilla varustettu RPG-26 variantti ja ulkonäöltäänkin lähes sama. Elävää voimaa vastaan, panssareita vastaan ei tule kuin paha mieli. 12 metrin alueella grillautuu iho ja ylipaine murskaa mieheltä kaiken elämänhalun.Tähtäimien säätö ja ulkonäkö yhteinen RPG-26 kanssa.

9k115-2 Metis-M

Metis.jpg

9K115-2 Metis-M on vuonna 1992 käyttöön otettu venäläinen panssarintorjuntaohjus

9K111-1 Konkurs

9K111-1 Konkurs on Neuvostoliitossa 1960-luvulla kehitetty panssarintorjuntaohjusjärjestelmä.

9M133 Kornet

9M133 Kornet on vuonna 1994  käyttöön otettu venäläinen panssarintorjuntaohjus. Konkurisin korvaaja.

SPG 9

Spg9.jpg

SPG 9 on tripodille kasattava rekyylitön kivääri. Se on otettu käyttöön vuona 1962. Ampuu saman tyyppisiä ammuksia kuin BMP-1 vaunussa oleva 2A28 Grom alipainetykki. ArmAssa SPG9 voi olla technical tyyppiseen ajoneuvoon asennettuna, taikka kahtena reppuna, tripodina ja aseena JV:n kannossa.

Ammustyypit

PG-9V - High Explosive Anti Tank, Fin stabilised. Panssaroituja kohteita vastaan.

OG-9V - High Explosive Fragmentation. JV kohteita vastaan.

Länsimaalaiset singot

M136 AT4 (ILAW Britti palveluksessa)

AT4.jpg

Kertasinko kevyesti panssaroituja ja vanhempia taistelupanssarivaunuja vastaan. Tehoaa huonosti reaktiivipanssaria vastaan. Raskaampaa taistelupanssaria vastaan suositeltaa on ampua kylkeen/tornin juureen tai takaosaan.Tähtäimen säätö eri etäisyyksille tapahtuu PageUp ja PageDown -näppäimillä.

ERILAISIA AT4 MALLEJA

M136 (HEAT)


 • High Explosive Anti-Tank.
 • AFI:lla yleisimmin käytössä oleva. Tehoaa kevyesti panssaroituihin maaleihin (BTR, BMP) ja vanhempiin taistelupanssarivaunuihin (T-62).


M136 (HEDP)


 • Hight Explosive Dual Purposed.
 • Rakennuksissa ja kevyesti panssaroiduissa ajoneuvoissa olevaa JV:tä vastaan.


M136 (HP)

 • High Penetration.
 • Läpäisee paremmin panssaria. Ei siltikään suositeltavaa käyttää reaktiivilla suojattuja ajoneuvoja vastaan (T-80, T-100).


M72/66 KES 88/ 66 KES 12

M72 LAW (Light Anti-tank Weapon) on Yhdysvalloissa 1961 kehitetty olalta laukaistava kevyt kertasinko. Käytettävissä vain yhdenlaista ammusta, 66mm HEAT ammusta.

FGM-148 Javelin

Javelin.jpg

Kohteeseen lukittuva panssarintorjuntaohjus, joka tappaa talossa ja puutarhassa. Oletuksena lukitsee Tab-näppäimellä - odota yhtäjaksoista lukitusääntä, ammu ja nauti. Lämpötähtäin päälle N-näppäimellä. “Top-Down” mode päälle P-näppäimellä (Tai ctrl+tab) Tähtäimestä huomaa “Top-Downin” olevan valittuna vihreällä lukevasta “Top” tekstistä. Suositeltavaa käyttää "Top-Down" koska suora-ammuntaan verrattuna on epätodennäköistä että ammus osuu esteisiin, eikä viholliselle siten jää mitään pakopaikkaa koska kuolema sataa taivaalta. Ammus myöskin tehoaa paremmin kun se puskee vaunun katosta läpi.

Jos käytössäsi on 3CB -modisetin britti javelin, on sen kättö hieman erillaista. Käyttökuntoon laittamien edellyttää, että sinulla on itse ohjus sekä CLU-laukaisin. Käyttöön otettaessa laitten eriosat laitetaan yhteen ACE-self menun "equipment" osiosta, kun käsissäsi on jompikumpi tarvittavista osista. HUOM: ohjuksen käteen ottaminen pakottaa hahmon seisomaan suorana, vaikka olisit vain kyykyssä.

NLAW

Nlaw.jpg

NLAW on Ruotsalaisvalmisteinen, nopealla lukittumis -järjestelmällä varustettu, jalkaväen tarkoituksiin tarkoitettu panssarintorjuntaohjus. Tehokas kaikkia vaunuja vastaan.

NLAW käyttö

1.1 Guidance

NLAW uses Predicted Line Of Sight guidance. Before firing the shooter tracks the targets for several seconds. This programs the missile with the angular rotation and allows it to fly a curved path that will hit the target. It will also correct for gravity drop.

1.2 Attack profiles

 • Direct - Normal impact fuze for non-armored targets. Note that the missile’s shaped charge is aimed downards, so this mode is not recommended against armor.
 • Overfly Top Attack - Flies high and when sensors detects a target below it triggers the shaped charge to fire downards into the weak top armor.

2. Usage

 • Cycle attack profiles with the missile guidance “Cycle Fire Mode” keybind (default: Ctrl + Tab)
 • Start tracking by pressing and holding the “NLAW Track Target” keybind (default: Tab)
 • While holding the key down track the target for 2-3 seconds and fire.
 • Can also be fired against static targets without tracking.

M3 MAAWS

Smaaw.PNG

M3 MAAWS on ruotsalainen panssarintorjuntaan tarkoitettu sinko. Monet eri armeijat käyttävät sitä esim. USA, Ruotsi ja Britannia. Suosituimpia sinkoja Euroopassa. Tulee irrotettavalla kiikaritähtäimellä.

Ammustyyppejä

 • FFV751 HEAT (High Explosion Anti Tank)
 • FFV502 HEDP (High Explosion Dual Purpose)
 • FFV441 HE (High Explosion)
 • FFV489 SMOKE
 • FFV546 ILLUMINATION FLARE

MK 153 MOD 0, SMAW, Shoulder assisted Multipurpose Assault Weapon

SMAW.png

SMAW on yhdysvaltalainen sinko, joka on kehitetty "bunker buster" rooliin, ja toissijaisesti panssaritorjuntaan. Irroitettavalla kiikaritähtäimellä sekä 9mm tähtäyspatruunalla. Singon tähtäintä voi säätää vain kiikaritähtäimen kanssa.

Ammustyyppejä

The Mk 3 Mod 0 Encased High-Explosive, Dual-Purpose (HEDP). Bunkkereita, rakennuksia ja kevyitä panssareita vastaan.

The Mk 6 Mod 0 Encased High-Explosive, Anti-Armor (HEAA). Tehokas nykyaikaisia vaunuja vastaan joissa ei ole lisä-tai reaktiivipanssaria.

BGM-71 TOW 

Tow.jpg

BGM-71 TOW  on yhdysvaltalainen panssarintorjuntaohjus. TOW tulee sanoista Tube launched, Optically tracked, Wire command link guided. Nykyisin tuotettavat TOW:t pystyvät lävistämään kaikkien tällä hetkellä tunnettujen panssarivaunujen panssarin. TOWista on myös bunker buster versio BGM-71H.

VAUNUTYYPPEJÄ (kenttätunnistus käyttöön)

Vaunuja tulee kentällä monen mallisia ja monen muotoisia vastaan. On aina erittäin tärkeätä, että tietää ampuvansa vihollisen, eikä omien vaunuja. Huomioitavaa on myös, että ampuu oikeata kohdetta, oikealla ammuksella (ks. RPG-7 ammustyypit) tai singolla (ks, M137 AT4). Tärkeää on tiedostaa, ettei kaikki maalit myöskään aina tarvitse raskainta ammusta tuhoutuakseen, välillä riittää jopa kiväärikranaattikin (vain HEDP ammukset).

VENÄJÄ/ITÄPLOKKI

BTR

Pettri.jpg

- Joukkojen kuljetukseen tarkoitettu, erittäin kevyt panssaroitu avoneuvo.

- Panssarointi lähes olematon, kertasinko mihin tahansa rungon osaan saa vaunun pois pelistä (jopa .50cal/12.7mm konekiväärikin läpäisee). Sivuilla olevia renkaita kanttaa pyrkiä välttämään singolla ammuttaessa, sillä niihin osuttaessa vaunu usein selviää. Renkaat tosin ovat ammuttavissa rikki, jos tulta käytetään niihin tarkasti ja paljon.

- Miehistö 2 henkeä (ajaja sekä ampuja, komentajan paikka on mutta sen käyttö on jätetty jalkautuvan ryhmän RJlle) sekä kuljetustilaa 18 hengelle (9 sisälle, 9 katolle).

- Aseistuksena 12.7mm konekivääri sekä 7.62 konekivääri. Erikoisominaisuutena on, että katolla matkustava JV voi tulittaa omilla kivääreillään.

BMP

Bemmi.jpg

- Joukkojen kuljetukseen tarkoitettu rynnäkkövaunu.

- Raskaammin panssaroitu kuin BTR, mutta silti todella niukasti panssaria. Tuhoamiseen riittää kylkiosuma kertasingollakin.

- Miehistö 3 henkeä (ajaja, ampuja sekä komentaja, joka on useissa tapauksissa jalkautuvan osaston RJ) sekä kuljetustilaa 8 hengelle.

- Aseistuksena 30mm konetykki (HE ja AP ammuksia), 7.62mm koaksaali konekivääri sekä PST-ohjuksia.

T-Vaunut

T-vaunu.jpg

- Useita eri malleja (T-55, T-72, T-80), joille tavanomainen ulkonäkö kuvassa.

- Raskaasti panssaroitu taistelupanssarivaunu, jossa usein reaktiivipanssarointi kyljissä ja tornissa. Tuhotakseen on pyrittävä ampumaan kylkiin, tornin juureen, tai taakse (MAAWS, Javelin, RPG-7 VR -ammuksella)

- Miehistö 3 henkeä (ajaja, komentaja ja ampuja).

- Aseistuksena 125mm kanuuna (PST-ohjus, HE-FRAG, AP sekä HEAT ammuksia), koaksaali 7.62mm konekivääri sekä 12.7mm (.50cal vastaava) konekivääri katolla komentajalle.

JENKIT/LÄNSI

Abrams

Abrams.jpg

- Raskaasti panssaroitu taistelupanssarivaunu. Tuhoamiseen täytyy siis käyttää raskaampaa PST-kalustoa (Javelin, VR ammus RPG-7:ssä, MAAWS), sekä pyrittävä ampumaan kylkiin.

- Miehistönä (jos perus malli johon ei sisälly lataajaa) 3 henkeä (komentaja, ajaja ja ampuja).

- Aseistuksena 120mm kanuuna (HEAT, SABOT/AP ammuksia), .50cal konekivääri ampujalla koaksaalisena sekä komentajalla sisältä kontrolloitavana ja 7.62mm koaksaali konekivääri.

Bradley

Bradley.jpg

- Pääasiallisesti joukkojen kuljetukseen tarkoitettu, mutta myös tiedusteluun käytetty rynnäkkövaunu.

- Kohtalaisen hyvin panssaroitu, eli kertasingolla kylkien ja perän kautta sisään. Keulasta pääsee läpi joissain tapauksissa, jos osuma tulee ylä-kulmassa tai aseena on raskaampi sinko (MAAWS tai RPG-7 VR ammuksella).

- Miehistöä mahtuu 3 (komentaja, ampuja ja ajaja), kuljetuskapasitettiä 6 hengelle.

- Aseistuksena Bushmaster 25mm konetykki (HE ja AP ammuksilla), 7.62mm konekivääri sekä TOW PST-ohjuksia. Optikka usein varustettu lämpö-optiikalla.

M113

M113.jpg

- Joukkojen kuljetukseen tarkoitettu vaunu.

- Kevyesti panssaroitu, joten kertasingollakin saa tuhottua (jopa .50cal/12.7mm konekiväärikin läpäisee).

- 2 hengen miehistö (ampuja + ajaja) ja kuljetustilaa 10 hengelle.

- Aseena .50cal M2 konekivääri.