Airsoft - Väline harrastaa montaa lajia

User avatar
=FU= J0ntt1_F1N
Posts: 293
Joined: 27 Jul 2013, 18:43

Airsoft - Väline harrastaa montaa lajia

Post by =FU= J0ntt1_F1N »

Tähän ensimmäiseen viestiin tulee aikanaan meikäläisen kirjoittelemaa tekstiä Airsoft replika-aseista ja niiden mahdollistamista erilaisista käyttömahdollisuuksista.
Jätän tähän esimauksi juuri käydyn ROLAND 1 -milsim tapahtuman. Tapahtuman yleinen meininki oli perinteisempi metsässä rämpimistä muutamaa erikoistilannetta lukuunottamatta, mutta lopetukseen oli järjestäjät panostaneet tosi paljon. Tässä ei-editoitu versio ryhmämme irtaantumisesta toiminta-alueelta: https://www.youtube.com/watch?v=QuMeKVE ... e=youtu.be



Kirjoittajan taustaa:
Airsoftia harrastanut jo vuodesta 2006, 13v ikäisenä aloittanut. Tämän jälkeen aktiivisesti pelaamista ja yhdistyskuviot tuli mukaan virallisesti 2010. Ulkomaille laji on vienyt Ruotsin Berget -suurtapahtumaan 3 kertaa sekä Tsekin Borderwar 4 tapahtumaan. Yhdistys ja järjestystoiminnassa aktiivi ja Suomen peleissä tulee pyörittyä tasaisesti tilanteen salliessa. Jöntti nimellä tulee siellä vaikutettua. Airsoft -välineinä tuleekin harrastettua niin normi viikonloppupelejä sekä erilaisia skenaarioita, joista teemaltaan erikseen mainittuna post apocalyptic, vietnam ja milsim hommat. Uusimpana kiinnostuksen kohteena "Action Air" -practical kilpaurheilu. Lajiin liittyvissä mielipiteissä edustan nykyään sitä linjaa, että lajia tulee markkinoida ja suunnata enemmän aikuisille tai sen kynnyksellä oleville. Nuorten ohjaaminen ohjattuihin peleihin tulee suomessa säilyttää, mutta lajin kehittymiseksi tarvitaan enemmän aikuisia pelaajia ja asenteiden muutosta.

Erilaiset lajit, joita airsoft välinein voi harrastaa:

Viikonloppupelit:
Viikonloppupelit ovat helpoin ja mukavin tapa tutustua harrastukseen, välineisiin ja harrastajiin. Erilaisia yhdistyksiä ja tiimejä on suomessa nykyään paljon ja netistä ja FB kaivamalla on helppo löytää tietoa lähialueensa peleistä. Yleensä suuremmilla paikkakunnilla on omat yhdistyksensä, jotka tuntevat paremmin lähialueen pienemmät järjestäjät. Viikonloppupelit ovat pääsääntöisesti ilmaisia, eivätkä vaadi jäsenyyttä ja niissä on mahdollisuus käydä ihan tutustumassa lajiin, vaikka mitään ei omistaisi. Halpoja vuokramahdollisuuksia on joillakin yhdistyksillä ja muutamilla yrityksillä. Viikonloppupelien pelaajakunta ja toiminta vaihtelee paikkakunnittain. Pääasiassa kuitenkin pelaajakunta on näissä peleissä nuorta (12-25) ja pelimuodot saattavat pelialueesta/pelaajakunnasta johtuen olla hieman yksinkertaisia/toistavia. Varsinaisia ryhmiä/joukkueita ja niiden johtajia on harvoin vaan kyse on enemmänkin vanhojen pelaajien ohjaamasta massoista, jotka ottavat yhteen. Näin ne eivät välttämättä täytä niitä odotuksia, mitkä voi taas sitten saada muista peleistä. Viikkopeleissä kuitenkin pyörii myös vanhempia/pidempään harrastaneita pelaajia, joihin kannattaa tutustua. Tällähetkellä vaikuttaa kuitenkin siltä, että tulevaisuudessa tulee olemaan yhä enemmän vain aikuisille suunnattuja viikonloppupelejä/seuroja/tiimejä. Kaksi esimerkkiä näistä on Oululainen "Koalitio" -pelitiimi, jotka muiden aikuisten harrastajien kanssa pyrkivät tarjoamaan toimintaa aikuisten makuun ja Tamperelainen "TreSoft ry", joka on puhtaasti K18 yhdistys. Muilla paikkakunnilla voi olla vastaavia tiimejä/satunnaisia pelejä samoilla rajoilla.

Koalitio (varoituksen sana, pojat vetää tosi kovalla intohimolla tätä lajia. Tosin koalat syö vaan lehtiä, ei ihmisiä ;) ): http://koalitio.fi/
Tresoft ry: Softaaja.fi foorumimainos tai FB ryhmä



Skenaariot:
Skenaarioita on erilaisia. Niiden teema, pituus, varustesäännöt, muut vaatimukset, komentoketjurakenne, ikärajat, pelialueen koko ja pelimaksu vaihtelevat pelin mukaan. Jotkut ovat perus viikonloppupelejä isompia mähinöitä, toiset taas joko erittäin suuria tai erittäin pieniä tietylle kohdeyleisölle tarkoitettuja vaativampia teemoja. Esittelen tässä 3 tällaista vaativampaa teemaa. Kannattaa kuitenkin huomata, että esim. "milsim"/larp painotteinen/eläytymispainotteinen" jne. eivät ole mitenkään standardeihin sovittuja termejä vaan jokainen pelinjärjestäjä määrittelee oman pelinsä tyylin ja pelaajat viimekädessä tekevät pelin.

Hyviä paikkoja etsiä erilaisia skenaarioita ovat Softaaja.fi "pelikalenteri" sekä eri paikallisyhdistysten foorumit (joskus pienempiä skenuja ei mainosteta pelikalenterissa). Valitettavasti softaaja.fi ei näytä vanhoja tapahtumia ja Helsinkiläinen "Seikkailijat ry" on nuorisotoiminnallaan tänävuonna vääristänyt skenaariotarjonnan luonnetta pelikalenterissa: http://www.softaaja.fi/pelikalenteri/

Eläytymispainotteiset/varusterajapainotteiset teemaskenaariot:
Tällä tarkoitan pelejä, joissa on jollain tavalla tiukemmat varusterajat tai pelin luonnetta eläytymispainotteisena halutaan erikseen korostaa. Hyvänä esimerkkinä varusterajapohjoisesta pelistä on Vietnam/WW2/"nimeäjokinkonflikti" teemaiset pelit, joissa osapuolet erotetaan varusteiden ja aseistuksen perusteella. Tämä ei vielä kerro, että onko pelissä tarkoitus ampua kuulaa ympäriinsä surutta vai onko tarkoituksena tunnelmoida aikakauden henkeä syvemmin. Pelin muista tiedoista se yleensä selviää. Taas puhtaasti pelkästään eläytymispainotteisessa pelissä varusterajat eivät välttämättä ole niin tarkat, mutta pelin muu mekaniikka vaatii, että tavoitteet suoritetaan muuten kuin ampumalla kaikkea. Näissä peleissä pelit ovat yleensä 1 päiväisiä, niissä on ikäraja 15 paikkeilla (myös K18) ja niissä on (yleensä) toimiva komentorakenne. Varusterajat riippuvat pelin luonteesta ja tasosta (välillä järjestetään helpompirajaisia WW2/vietnam pelejä harrastajien houkuttamiseksi).

Suomessa WW2 toimintaa en itse tunne kovin hyvin. Mutta skenaarioita järjestetään laidasta laitaan. "Kotiniemenvaltio" järjestämiä pelejä en voi suositella 100%, mutta paremman puutteessa käyvät. :) Sotanorsu/Chairborne nimen takana pyörivät WW2 järjestäjiä taas voin henkilökohtaisesti suositella. Etulinja taas tarjoaa jo Re-enacmentiä eli varsinaista historian elävöittämistä, mikä on yleensä tosi kaukana airsoftista, mutta myös heidän kauttaa voi löytää re-enacment henkisiä airsoft tapahtumia.

Infoa kannattaa etsiä netistä/FB, kun omat tietoni ovat vaillinaiset.
Kotiniemenvaltio: http://kotiniemenvaltio.com/
Chairborne/Sotanorsu: http://sotanorsu.keskustelu.info/index.php
Etulinja: http://www.etulinja.net/
Gruppe W.A.S: https://sites.google.com/site/wikingairsoft/home

Suomen Vietnam toiminta oli joskus paljon isompaa, tänävuonna tosi hiljaista järjestäjien osalta. Vain yksi mainittava peli järjestettiin Kemissä, mutta hyvä kuulema oli. Eiköhän ensivuonna sitten tule jotain etelässä. Henkilökohtaisesti itseltäni löytyy 2 suunniteltua/järjestettyä Vietnam peliä takana (Project 1969 Chairborne/Cammerin kanssa ja OP:Playground KNV:n/Cammerin kanssa). Viidakkopartio.com on suomalaisen airsoft-vietnamin kehto. http://www.viidakkopartio.com/

Nykyaikaisilla varusteilla rajoitettuja hiekkalaatikko/metsäpelejä on satunnaisesti suomessa nähty. Näiden pelimeininki ja rajat riippuvat järjestäjästä. Mainittavin on varmaan Keski-Suomalainen Insha Allah -pelisarja, jonka 3 peliä pelattiin Jämsän Paintball metsä/TRA pelimaastossa. Jos taas nykyaikaiset varusteet (tai pääasiassa ylipäänsä 1960-20XX) kiinnostavat muuten, ihan vaikka reserviläistoimintaa ajatellen, niin Geardoluola tarjoaa suomenkielellä tosi hyvää tietotaitoa. Tosin Varustelekan taktisia taisteluvarusteita siellä ei ihastella, vaikka muita kyllä.

Insha Allah tietoa: http://foorumi.ffoif.fi/
Geardoluola: http://www.geardoluola.net/forum/ (vaati rekisteröitymisen)
Ulkomaalaiset: Gearsoc: http://www.gearsoc.se/


Larp
LARP-airsoft on eri kuin LARP pelkästään. Hyvin usein suomessa näkee tapahtumia, joissa pyörii sekaisin puhtaasti airsoft ja larp harrastajia ja nämä yhdessä luovat sitten viihdyttäviä tilanteita molemmille osapuolille. Näissä peleissä voittaja ei ole se, joka ampuu parhaiten, vaan se joka onnistuu juonittelemaan oman osapuolensa/hahmonsa tavoitteet tehdyksi, jopa ampumatta laukaustakaan. Teemana näissä larp-henkisissä peleissä voi olla mitä tahansa, mutta "Post Apocalyptic", "Stalker", "Fallout" ja "surkeus/anarkia/gansteri" ovat suosituimpia teemoja, joiden ympärille pelit rakennetaan. Myös 1920-luvun gansteri-chigagoa on yritetty. Erilaisia örrimöykkyjä aiheuttamassa kauhua myös näkee riippuen tarinasta. Näissä peleissä ikäraja on yleensä K15 vähän yksinkertaisemmissa, mutta K18 on hyvin yleisesti nähty leima näissä peleissä vaativuutensa takia. Varusterajat ovat yleensä suhteellisen helpot ja halvat, jos vain viitsii etsiä kaapin/kirpparin pohjalta omaan hahmoonsa sopivan kokonaisuuden. Komentorakenne riippuu osapuolen/hahmon ohjeistuksesta, jonka takia itse viihdyn yleensä "sotilas/turvallisuus/ryhmähenkisissä" osapuolissa satunnaisten pööpöilijäporukoiden sijaan.

Mainittavia pelisarjoja Chairbornen "Stalker" ja "Gansta Bang" -pelisarjat sekä Ehasa ry Carrington -sarja, jotka kaikki järjestetään Chairbornen Vihtijärven pelialueella. Myös muualla järjestetään pelejä, mutta näiden järjestäjien puitteet ovat olleet ehdottomasti parhaimpia.
Chairborne "Stalker" ja "Gansta Bang" pelisarjat: http://www.chairborne.fi/forum/viewforu ... 5e852b79bf
Ehasa ry Carrington 1 ja 2: http://ehasa.org/tapahtumat/
Last edited by =FU= J0ntt1_F1N on 25 Aug 2014, 16:19, edited 6 times in total.
Makela
Posts: 899
Joined: 29 Sep 2013, 11:37

Re: Airsoft - Väline harrastaa montaa lajia

Post by Makela »

Aina olen kokeilla halunnut, mutta asetta, varusteita tai paikkaa.
Tiedän, siinä viestissä on kirjoitusvirheitä! Mitäs sitten!?
User avatar
Nouty
Posts: 212
Joined: 30 Jul 2013, 14:35

Re: Airsoft - Väline harrastaa montaa lajia

Post by Nouty »

Itteekin kiinnostaa aina kovasti tommoset Bergitin tyyliset isommat tapahtumat, mutta onhan se aika iso investointi noihin varusteisiin jos sen pari kertaa vuodessa sit jaksat persees johonkin hinata niitä käyttämään...
User avatar
Annddy
Posts: 382
Joined: 07 Feb 2014, 15:51

Re: Airsoft - Väline harrastaa montaa lajia

Post by Annddy »

Omaa taustaa:

Aktiivisesti mukana 1998 lähtien. Oon nähnyt oikeestaan paljon harrastuksen parissa, etuhampaan puolikas lohjennut ja vannoin jättäväni harrastuksen, mutta ei. Paljon nähneellä tarkoitan, vaikka en yhdistystoiminnassa olekkaan mukana ollut, niin kaikki maailman kouluampumiset ynnä muut sekopäät, karkoitti monen aloittavan harrastajan ja varsinkin nuorempien vanhemmat on tässä suhteessa säikkyjä. Yleensä olen sanonut, että kumpi on parempi.. Se että poika/tyttö vetää sokerijuomia tietokoneen ääressä aamut yöt ja vkonloput pelaten pyssypelejä vai että menee samojen kavereiden kanssa juoksemaan pitkin metsiä kuulahippaa :D. Poliisin kanssa penskana muutaman kerran asioineena, kun iso metsä syrjässä oli lenkkeilijöiden käytössä myös ja pelit lopetettiin niiden ajaksi, tietysti ilmoittivat että täällä on epämääräistä hommaa. Tuolloin poliisi tuumasi nuorille pojille, että "Mukava nähä että pojat on kiinnostunu maanpuolustuksesta :)".

Keski-Suomeen muuton jälkeen peleissä en ole käynyt, nytkun olisi aikaa niitä ei ole järjestetty. Eli ihan normi vkonloppu peleissä käyn, mutta milsim henkiset skenaariot on parhaita, yhdessä skenussa käynyt 2006 ("Georgia Bridges"). Lähinnä toi VN' vetänyt puoleensa, mutta kyllä kaikki muutkin. Minua voisi kutsua myös ajatuksellisesti Geardoksi. Jatkan varmaan tähän threadiin kuvilla noista omista AS'-vehkeistä jahka kuvia saan otettua noista.

PS. KS-airsoftilla on ainakin lainavehkeitä käytössä, varmasti monilta peliporukoilta löytyy kun kysyy yhteydenoton kautta, monelta löytyy esim. Oma IRC-kanava.
Makela
Posts: 899
Joined: 29 Sep 2013, 11:37

Re: Airsoft - Väline harrastaa montaa lajia

Post by Makela »

Itse tässä juuri viime viikonloppuna kertauksen viettäneenä, tuli siihen tulokseen, että se meidän vanha tötsäri on ihan sssaaatanan surkea varuste. Tämä tarkoittaa sitä, että vois ostaa oman tetsarin. Ehdotuksia hyvästä? Uskon teidän softaajien tietävän aiheesta vähintään yhtä paljon, kun hyper-aktiiviset reserviläisetkin.
Tiedän, siinä viestissä on kirjoitusvirheitä! Mitäs sitten!?
User avatar
=FU= J0ntt1_F1N
Posts: 293
Joined: 27 Jul 2013, 18:43

Re: Airsoft - Väline harrastaa montaa lajia

Post by =FU= J0ntt1_F1N »

Päivitetty ensimmäistä viestiä. Lisättiin tietoa viikkopeleistä, ja kahdesta erilaisesta skenaariomuodosta (eläytymis/varustepohjaiset ja larp). Seuraavassa vaiheessa hypätään MilSim ja airsoft välineiden käytöstä ase/mpk/reserviläiskäytössä. Sen jälkeen sitten ihan puhtaasti Action Air pohjaisesti ja viimeisenä varmaankin sitten lajin kaluston hienouksiin (oletan, että porukka tuntee perustoimintaperjaatteet ja keskitynkin enemmänkin harvinaisempiin ja vaativamman lompakon/miehen valintoihin.)

Liivikysymykseen osaan ehkä itse antaa mielipiteitä paremmin TS3 välityksellä, kun tietää tarkemmin rajoitteet ja vaatimuksesi. Valinnanvaraa kun on hirmuisesti.
User avatar
Tonto-
Posts: 1051
Joined: 31 Aug 2013, 19:17

Re: Airsoft - Väline harrastaa montaa lajia

Post by Tonto- »

http://www.hs.fi/kotimaa/8-vuotiaan+kuu ... 9111189512

8-vuotiaan lohjalaisen pojan kuula-aseista saamat vammat ovat tiistaina ja keskiviikkona puhuttaneet tuhansia ihmisiä Facebookissa ja johtaneet myös rikosilmoitukseen.

Vielä on kuitenkin epäselvää, houkuteltiinko poika julman pilan kohteeksi vai osallistuiko hän vapaaehtoisesi vanhempien poikien kuula-aseleikkiin.

Kuvat pojan saamista vammoista levisivät tiistain ja keskiviikon aikana nopeasti sosiaalisessa mediassa, kun pojan isoisä tiedusteli vinkkejä tekijöiden kiinni saamiseksi. Tiistai-iltapäivään mennessä isoisän ilmoitus oli kerännyt yli 5700 jakoa Facebookissa.

8-vuotias poika oli aluksi kertonut äidilleen, että hän oli tiistai-iltana ollut kavereidensa kanssa läheisessä metsikössä rakentamassa majaa, kun paikalle oli yllättäen tullut kaksi mustiin suojavarusteisiin ja naamioihin sonnustautunutta tuntematonta henkilöä.

Äidin HS:lle kertoman mukaan kaksikko oli ottanut laukuista kuula-aseet ja alkanut ampua. Kuulat olivat osuneet poikaa kasvoihin, ja osumia oli tullut vielä jalkoihin käsiin ja selkään, kun poika oli juossut hyökkääjiä karkuun. Äiti teki keskiviikkona asiasta rikosilmoituksen Lohjan poliisille.

Myöhemmin äiti kertoi HS:lle, että asiaa oli selvitelty keskiviikkona pojan koulussa, ja asiasta oli kuulusteltu kahta vanhempaa poikaa.

Näiden mukaan poika oli houkuteltu koulussa kuula-ase- tai niin sanottuun airsoft-sotaleikkiin. Vanhempien poikien mukaan 8-vuotias oli itse tullut paikalle vapaaehtoisesti ja saanut lainaksi oman kuula-aseen sekä suojalasit.

Poika vahvisti myöhemmin äidilleen, että hänet oli houkuteltu mukaan leikkiin. Pojan kertoman mukaan paikan päällä oli kuitenkin paljastunut, että kaikilla muilla paitsi hänellä oli suojavarusteet.

8-vuotiaan mukaan hän oli halunnut lähteä pois, mutta vanhemmat pojat eivät olleet päästäneet häntä menemään ja olivat alkaneet ampua.

Äidin mukaan poika oli saanut vanhemmilta pojilta uhkauksen, että hänelle tehtäisiin jotain "todella pahaa", jos hän kertoisi, kuka vammat oli aiheuttanut.
Ja ennemmin lyödä lyötyy kuin joutuu sen kenkiin - lajin luonto vai ajan henki?
User avatar
=FU= J0ntt1_F1N
Posts: 293
Joined: 27 Jul 2013, 18:43

Re: Airsoft - Väline harrastaa montaa lajia

Post by =FU= J0ntt1_F1N »

Ikäviä väärinkäytöksiä lajin varusteiden kanssa näkee tapahtuvan vuosittain muutamia. Yleensä tekijöinä juurikin nuoret, jotka eivät itse lajia tunne/harrasta sitä vastuullisesti. Niiden takia meillä on yhdistyksiä ja vastaavia organisaatioita.
Tosin tässä tapauksessa tiedot todellisista tapahtumista ovat ristiriitaiset, sillä alkuperäinen tarina, mitä poika kertoi, ei pitänytkään paikkaansa. En sen enempää ala spekuloimaan oikeita tapahtumia, niiden selvittäminen kuuluu asianosaisille, vaikka lajin kannalta olisi hyvä, jos tarkat tiedot tapahtumista kerrottaisiin lopulta.

Kuitenkin, itse osumien laadusta voin sanoa, että tuon tapaisia jälkiä lajissa tulee vuosittain myös itselleni. Riippuen monesta tekijästä jopa heikompitehoiset aseet voivat jättää ikäviä jälkiä sopivasti osuessaan. Tosin mitenkään pitkään kirveliä tai pitkäikäisiä jälkiä niistä ei jää. Ne kuitenkin ovat kivuliaita ja yllättäviä, jolloin karastuneinkin saattaa muutaman kyyneleen tiputtaa. Joskus nähnyt myös nuorimpien pelaajien pelästyneen suuresti tällaisen osuman seurauksena. Tämän ja monen muun asian takia lajia ei suositellakaan alle 12 vuotiaille missään tilanteessa.
User avatar
Annddy
Posts: 382
Joined: 07 Feb 2014, 15:51

Re: Airsoft - Väline harrastaa montaa lajia

Post by Annddy »

=FU= J0ntt1_F1N wrote:Tämän ja monen muun asian takia lajia ei suositellakaan alle 12 vuotiaille missään tilanteessa.
Täytyy huomioida, että airsoftin ikäraja on K18, eikä välineitäkään nuorempana saa. Yleensä se menee niin, että isä ostaa pojalleen vekottimen jolla roiskii itsekkin jonkun verran mökillä ja pitää lajia hauskana. Kaverin isä on tehnyt saman ja kohta ammuksellaan toisiaan ilman minkäänlaisia suojavälineitä. Tapahtumissa ja yhdistyksissä on tapana pitää K18 ikärajaa ainakin sankalajien käytössä, sekä alaikäisten pelaajien osallistuminen vaatii lupalapun vanhemmilta. Ritilämaskit on ok, joskin nuoremmilla tuntuu olevan ajatus ilmeisesti että ei ole "coolin" näköinen semmoiset päässä. :roll:
Makela
Posts: 899
Joined: 29 Sep 2013, 11:37

Re: Airsoft - Väline harrastaa montaa lajia

Post by Makela »

Tuli tämmönen vastaan: http://www.backalleycqc.com/etusivulle

Jos joku meijän sivistyneestä yhteisöstä on tonne joku päivä menossa, jolla vois olla mutka lainata (tarjoon vaikka pissen vaivasta) niin pistä ennakkoon viestiä, niin vois lähtee mukaan.
Tiedän, siinä viestissä on kirjoitusvirheitä! Mitäs sitten!?
Post Reply