Radiot joukkueen sisällä

User avatar
Keneraali
Posts: 823
Joined: 26 Jul 2013, 18:15

Radiot joukkueen sisällä

Post by Keneraali »

Ennen oli "kaikki" paremmin, A2 aikoina käytössä oli lyhyt, pitkä ja reppuradiot. Nykyään lähinnä vain lyhyt ja pitkä. Vanhaan tapaan ei päästä, eikä monet halua, koska lyhyt oli n. 300m.

Nykyisin käytössä olevan tavan mukaisesti ryhmän sisällä käytetään lyhyttä (2-5km), joukkueen sisällä pitkää (20km<) ja joukkueen ulkopuolella myös pitkää.
Onko tarvetta pitää sitä pitkää (reppu)radiota joukkueen sisäiseen viestintään? Mielestäni ei. Nykyiset (keski)lyhyet 5km radiot sopisivat selkeästi paremmin tähän rooliin. Monesti on ryhmänjohtajanakin tullut tilanteita vastaan, joissa olisi pitänyt ottaa erilaisia reppuja mukaan, RPG, staattinen ase, jne.. Mutta siellä onkin se reppuradio, jota teoriassa ei tarvitse, koska lyhyellä pääsee samaan verkkoon, mutta käytännössä näin ei voi tehdä kun kaikki olettaa vastausta tilanteesta huolimatta. Ja lisäksi reppuradio paljastaa ryhmänjohtajan turhan helposti muiden seasta.
Tämä käytäntö on johtanut pitkälti siihen että tiedontulva on jatkuvaa käytännössä miltä etäisyydeltä tahansa, pois lukien suuret mäet esim. Takistan ja olettaen että pysytään hengissä. Saataisiin peleihin vähän erilaisuutta kun pitää liikkumisessa ottaa entistä enemmän huomioon radion kuuluvuus. Ja tästä päästään siihen että johtajat luottavat tehtävän suorittamiseen radioyhteyden pätkimisestä huolimatta.

TFR:n radioista puhuttaessa käytetään aina termejä lyhyt ja pitkä, kuitenkin sieltä löytyy kolmea peruskategoriaa, rifleman 2km, personal 5km, long range 20km->. (4. airborne, 40km, nämä taitaa olla ajoneuvo radioita, kopterit ja lentokoneet).
Rifleman -radiossa pitää ottaa huomioon vain yhden kanavan käyttö, eli ei alternativea.

Uusi tapa radioiden jakamiseen (ehdotus):
Ryhmä:
Personal kaikille, (rifleman vaihtoehtoisena riippuen tehtävän luonteesta, esim. Insu)
Joukkue:
Personal, kaikki joilla tarvetta joukkueverkkoon.
Long range kun tarvitaan yhteyksiä toiseen joukkueeseen, erikoispartioihin (tiedustelu, tulenjohto, mitä tulee mieleen), assetit ja mitä lie.
Muut
Long range tarpeen mukaan, en esitä tarkemmin. Pointti joukkueen sisäisessä.

Hyvät ja huonot:
+RJ:llä vain yksi radio
+Vihollinen ei tunnista RJ:tä antennin perusteella
+Reppupaikkaa voi käyttää tarpeen mukaan, tai ei ollenkaan.
+-Radion kantama maastossa (plussa oma mielipide)
+-Suora yhteys assetteihin katoaa, kääntöpuolena tulisiko enemmän tiimipeliä?
+-etulinjan tulenjohtajien (JFO) käyttö lisääntyy?

Radioiden taajuuksista muutama pointti tehokkaampaan pelaamiseen.
Lyhyet radiot käyttävät taajuusaluetta 30-512Mhz, kun pitkien taajuusalue on 30-87Mhz. Tästä kaikki huomaavat pientä yhtenäisyyttä pitkillä taajuusalueilla. Ryhmien sisäiset kanavat pysyvät nykyisinä, helposti numpadistä käytettävinä. Yksi pitää uhrata joukkuekanavaksi. Käyttämällä joukkuetaajuutena (personal radio) 30-87Mhz väliä saadaan alue, jota eri pitkien taajuuksien käyttäjät, lähinnä assetit, voivat kuunnella. !Huomion arvoinen asia! Tällä kokoonpanolla Long range -radioiden käyttäjien on hyvä pitää mielessä että vaikka he kuulevat, niin jalkaväki ei kuule.


Summaus.
Joukkueen sisäinen liikenne PERSONAL -radioille, jolloin ryhmänjohtajilta häviää reppuradio ja reppupaikkaa voi käyttää muuhun. Ja muutenkin miksi radioiden käyttö on niin perkuleen tarkkaa? Heti kun testikäynnistyksen aikana puuttuu pitkä jostain niin se on virhe, entäpä jos se onkin tarkoitus? Mielestäni radioiden vähyys voi olla osa tehtävää ja pitäisikin useammin olla. I44, Ironfront, TVT Dry river, näissä kaikissa oli hyvin vähän, jos ollenkaan, radioita. Erittäin mahtavia tehtäviä pelattu, joita edelleen itsekin nostan esimerkkeihin.

Liite 1
Image
User avatar
Tuntematon
Posts: 2291
Joined: 19 May 2015, 15:29
Location: Valkeakoski
Contact:

Re: Radiot joukkueen sisällä

Post by Tuntematon »

Noi kantamat ei oikein pidä paikkaansa. Niissä ei oteta huomioon maaston aiheuttamaa häviötä ja esim personal kantaa noin 2km.
User avatar
Keneraali
Posts: 823
Joined: 26 Jul 2013, 18:15

Re: Radiot joukkueen sisällä

Post by Keneraali »

Tuntematon wrote:Noi kantamat ei oikein pidä paikkaansa. Niissä ei oteta huomioon maaston aiheuttamaa häviötä ja esim personal kantaa noin 2km.
Maastonhäviötä ei pitäisikään ottaa huomioon, suoralla esteettömällä kun päästään sinne 2-3km niin oltaisiin riittävällä etäisyydellä, harvoin joukkue levittäytyy suuremmalle alueelle. Pitääpä sitten testailla nuita radioita kuinka kantaa. Mutta pointti ei muutu mihinkään.
User avatar
ruoste
Posts: 583
Joined: 05 Jan 2015, 16:03

Re: Radiot joukkueen sisällä

Post by ruoste »

Erinomainen aihe, mutta edelleen kiinni tehtävän tekijöistä ja siitä minkälaisia tehtäviä suunnittelevat. Tehtävässä jossa joukkue hyökkää tiiviissä muodossa ei reppuradioita tarvita.
"Kolme-neljä RJtä huutelee samaan aikaan jotain vitun 'broken arrowia' tukiverkkoon ihan Mel Gibsonina..." -Härö
IsaiahCortez
Posts: 340
Joined: 29 Jul 2013, 00:09
Location: Keskimmäinen sormi

Re: Radiot joukkueen sisällä

Post by IsaiahCortez »

Muuten ihan jees idea mutta aina pitää ottaa huomioon se että millä joukolla pelataan ja mitä skenaariota. Nykyään ryhmän sisältä yleensä löytyy se reppuradio. Niin suomessa kuin jenkeissäkin. Ja muutenkin se pelattavuus kärsii siinä vaiheessa kun ei ole niitä radioita jotka kantaisivat järkeviä/realistisia matkoja. Ja muutenkin jos käytetään sitä lyhyttä joukkueen sisäiseen se tarkoittaa sitä että rymästä löytyy max. 3 kpl niitä radioita. Muuten se viestihelvetti muuttuu kamalaksi kun kaikki ilmoittavat omia asoitaan radioon. Koettu juttu armeija ajoilta kun joka jampalta löytyi se 141 tetsaristaan.
“If you don’t have enough artillery, quit.”
– General Richard Cavasos
"Kylmä, nälkä ja väsymys ovat siviilin harhaluuloja, sotilas tuntee puutetta ainoastaan ampumatarvikkeista."
User avatar
Keneraali
Posts: 823
Joined: 26 Jul 2013, 18:15

Re: Radiot joukkueen sisällä

Post by Keneraali »

IsaiahCortez wrote:Muuten ihan jees idea mutta aina pitää ottaa huomioon se että millä joukolla pelataan ja mitä skenaariota. Nykyään ryhmän sisältä yleensä löytyy se reppuradio. Niin suomessa kuin jenkeissäkin. Ja muutenkin se pelattavuus kärsii siinä vaiheessa kun ei ole niitä radioita jotka kantaisivat järkeviä/realistisia matkoja. Ja muutenkin jos käytetään sitä lyhyttä joukkueen sisäiseen se tarkoittaa sitä että rymästä löytyy max. 3 kpl niitä radioita. Muuten se viestihelvetti muuttuu kamalaksi kun kaikki ilmoittavat omia asoitaan radioon. Koettu juttu armeija ajoilta kun joka jampalta löytyi se 141 tetsaristaan.
Tai sitten ryhmät on omilla kanavillaan ja ryhmänjohtajat kuuntelevat joukkuetaajuutta, niinkuin nytkin on. Tälläkin hetkellä kuka tahansa personal radion omaava voisi mennä kuuntelemaan pitkää.
IsaiahCortez
Posts: 340
Joined: 29 Jul 2013, 00:09
Location: Keskimmäinen sormi

Re: Radiot joukkueen sisällä

Post by IsaiahCortez »

Additional kanavan käyttö ei myöskään ole mitään herkkua. Jos joukkueen sisäinen ja ryhmän sisäinen viestintä pärähtää yhtäaikaa päälle on yhtä *elvettiä yrittää saada selvää mitä siellä sanotaan. Ensin hyssytellään oma ryhmä että saadaan tietoon mitä JJ sanoo ja sitten mitä se ryhmä yrittää sanoa ja tähän menee kallista aikaa kun setvitään mitä tapahtuu. Se toimi Acren aikaan koska silloin oli se 3 eri radiota 3 eri hommaan. Nyt on vain 2. Ja tiedon kulku kärsii jos RJ joutuu hyppimään kanavalta toiselle.

Mutta kuten aikaisemmin todettu. Tehtäväntekijä päättää miten radiot haluaa jakaa.
“If you don’t have enough artillery, quit.”
– General Richard Cavasos
"Kylmä, nälkä ja väsymys ovat siviilin harhaluuloja, sotilas tuntee puutetta ainoastaan ampumatarvikkeista."
TugeX
Posts: 293
Joined: 26 Jul 2013, 18:49

Re: Radiot joukkueen sisällä

Post by TugeX »

IsaiahCortez wrote:Additional kanavan käyttö ei myöskään ole mitään herkkua. Jos joukkueen sisäinen ja ryhmän sisäinen viestintä pärähtää yhtäaikaa päälle on yhtä *elvettiä yrittää saada selvää mitä siellä sanotaan.
En ymmärrä miten additionalin ja mainin laittaminen eri korville eroaa siitä että on 2 eri radiota eri korvilla.
User avatar
Tonto-
Posts: 1051
Joined: 31 Aug 2013, 19:17

Re: Radiot joukkueen sisällä

Post by Tonto- »

Joo ei sen additionalin pitäisi olla yhtään sen kummepi juttu kuin toisen radionkaan.
Ja ennemmin lyödä lyötyy kuin joutuu sen kenkiin - lajin luonto vai ajan henki?
User avatar
Nummi
Posts: 1589
Joined: 26 Nov 2013, 01:52
Location: Stadi

Re: Radiot joukkueen sisällä

Post by Nummi »

Erinomainen aihe kuten todettua. Tehtäväntekijästä riippuu katsoa, onko hänen tehtävässään osapuolilla sellainen suunnitelma, mikä sallii tämän mallin noudattamisen.
Furean wrote:Pitää muistaa, että ruotsalaisethan pani melkein koko Suomen kansaa.
ruoste wrote:Dataa on saatava.
Post Reply