Joukkueen tahi muun joukon taktiikat ja tiedustelun tärkeys

User avatar
Castor
Posts: 1448
Joined: 01 Aug 2013, 13:51
Location: Hämeenlinna

Re: Joukkueen tahi muun joukon taktiikat ja tiedustelun tärkeys

Post by Castor »

Tiedustelua voi nopeuttaa antamalla MP:t tai mönkkärit ;) vaatii taas osaamista käyttäjiltä ettei jää kiinni.
Itse näkisin että yhden puoliryhmän voi uhrata tiedusteluun.

suurin osa vanhoista parroista tuntuis vaativan että tiedustelu pois ja korvataan se tunnustelulla.

Eikö vieläkin olisi helpointa/järkevintä vain jättää tämä 10:n päätettäväksi?
siten koko ongelma menee JJ koulutukseen eikä asiasta tarvi enään huolehtia.

Eventit tietenkin erikseen.
User avatar
Nouty
Posts: 212
Joined: 30 Jul 2013, 14:35

Re: Joukkueen tahi muun joukon taktiikat ja tiedustelun tärkeys

Post by Nouty »

Meillähän on joskus ollut käytössä tuota ns. johtajien tiedustelua, missä esim. JJ ja RJ:t käyvät katsomassa, mitä siellä mäen takana oikeasti on ja laativat lopullisen hyökkäyskäskyn tämänpohjalta. Tämän ongelma vaan on se, että silloin kaikki oikeasti joutuvat odottamaan ja pitkään. Se on myös ongelma, että paljastuessaan joukkue menettää pahimmillaan JJ:n ja osan RJ:stä ennen kuin on edes päätetty mitä tehdään.

Kun tiedustelijat ovat valmiina kohdealueella, he ehtivät siirtyä tiedustelemaan ja tuottamaan tietoa ennen pääjoukon saapumista, joka kestää melkein vähintään sen 20 minuuttia joka tapauksessa, alkuhärväykset mukaanlukien.

Tämä tiedustelu toki vaatii pelaajilta aika paljon ja sitoo väkisin kokeneempia pelaajia tiedustelijan rooliin, jättäen aukkoja esim. johtajapaikoille, joita tuoreempien pelaajien pitää sitten täyttää.
Toiminta vaatii myös oman osansa harjaantumista, että saadan tuotettua käytettävää tietoa pelin vaatimalla nopeudella ja tehokkuudella, niin että komentajat voivat tehdä sen perusteella peliliikkeitä.

Loppupelissä tämä tiedustelu on todella oma aselajinsa, mutta toisipahan mielenkiintoisen, vaihtoehtoisen näkökulman pelata, ainakin isompiin peleihin.
User avatar
Nummi
Posts: 1589
Joined: 26 Nov 2013, 01:52
Location: Stadi

Re: Joukkueen tahi muun joukon taktiikat ja tiedustelun tärkeys

Post by Nummi »

Mielestäni tiedustelun käytännöllinen toteutus meidän peleissä vaatisi harjaantunutta, standardoitua, ja äärimmäisen selkeää radioviestintää, johonkin yhteiseen protokollaan perustuen tietysti. Tiedustelutietojen hyväksi käyttäminen vaatisi myös yhteisen sovitun standardin sen suhteen, miten tämä tiedustelutieto kerätään muistiin (kartalle? JJ:llä paperilappu?), ja miten se jaetaan ryhmille (muutetaanko kartassa olevaa alkuperäistä suunnitelmaa pois sotkemasta?).

Etenkin tiedustelutiedon käytäntöön hyödyntäminen vie paljon aikaa, ja sen takia sen TÄYTYY olla standardisoitu operaatio. Henkisen checklistin ja ulkoa opetellun käytännön kautta kaikki puhuvat ensinnäkin samaa kieltä, että väärinkäsityksiä ei synny, ja JJ:n taakka helpottuu.

Tarkoitan nyt pitemmälle vietyä radioprotokollaa, kuin meillä nyt on käytössä (standardisoitu kutsunta). Olisi myös kätevää, jos arma simuloisi kartan käyttöä vähän paremmin ja helppokäyttöisemmin.


Olen kyllä samaa mieltä useiden kanssa tässä ketjussa, että meidän peleissä on vaan liian monia "tuntemattomia muuttujia", pelaajien muodossa, tiedustelun tehokkaaseen käyttämiseen ennen joukkuetason hyökkäystä. Tiedustelun tehokas toteuttaminen ja sen tietojen käyttäminen tapahtuu n. 10 minuutissa tehtävän alussa, jos tiedustelijat on laitettu valmiiksi kauemmas muusta joukosta. Tämä on mielestäni täysin hyväksyttävä aika, mutta valitettavasti se EI TOTEUDU ilman pitkälle harkittua sovittua viestintäsysteemiä, erikseen koulutettuja tiedustelijoita ja JoJo:lle standardisoitua prosessia käyttää tiedustelusta saatua tietoa. Jos yksikin näistä kolmesta uupuu, voi tiedusteluun helposti upota sitten se 20 min, ja aikaa menee hukkaan koko muun joukkueen pelaamisesta.
Furean wrote:Pitää muistaa, että ruotsalaisethan pani melkein koko Suomen kansaa.
ruoste wrote:Dataa on saatava.
User avatar
JoneKone
Posts: 2502
Joined: 30 Jun 2014, 14:34
Location: Helsinki

Re: Joukkueen tahi muun joukon taktiikat ja tiedustelun tärkeys

Post by JoneKone »

Tiedustelusta oli kai kaikki sanottu? :) Heittäisin tälläisen topicin tähän: Ylämäkeen taisteleminen.

Olen ollut havaitsevani AFI:ssa välillä sellaista taipumusta, että jos jokin alueellinen kohde on puolestettava niin jossain vaiheessa taistelua niin yleensä asettaudutaan kohteen "päälle" suojaamaan sitä vaikka millaisen montun pohjalla olisi. Toimiminen suoraan mäkien juuressa pitäisi mielestäni harkita vakavasti ennen kuin siihen ryhdytään? Edessä oleva mäki rajoittaa näkyvyyttä jolloin vihollinen pystyy pahimmassa tapauksessa liikkumaan vapaasti, ja kun vihollinen vyöryy mäen harjanteen yli niin on vaikeata ottaa tilanteesta irti ilman tappioita. Jos kohteelle on pakko mennä niin seuraavat asiat pitäisi harkita: Pitäisikö jättää vähintään taistelupari seuraavalle hallitsevalle maastonkohdalle suojaamaan, tai taistelija toimimaan tähystäjänä? Voisiko ryhmä(t) puolustaa kohdetta ilman, että edes menevät alueelle? Kannattaisiko siirtää joukot eteen niin, että näkevät seuraavan harjanteen yli? Mielestäni näitä asioita voi miettiä joukkue-, ryhmä- ja taistelupari-tasolla.

En sano, että ei osattaisi maastoa hyödyntää AFI:ssa. Päinvastoin, sitä hyödynnytetään paljon ja 99% ajasta fiksusti. Aina välillä huomaan kuitenkin (itseni mukaanlukien), että taistelija, partio tai ryhmä tahtoo välillä hakeutua huonosti puolustettavissa oleviin asemiin mäen juurelle tai ei hyödynnä hyökkäyksessä mäen antamaa etulyöntiasemaa.

Tässä vielä pikaiseen viritetty kuva havainnollistamaan tilannetta. Tilannetta voi miettiä sekä punaisten, että keltaisten näkökulmasta?

http://1drv.ms/1znOvjN

Kommentteja / ajatuksia?
"Vihollisen paras ase on oma krh" - Acidizer
Bummeri
Posts: 3009
Joined: 09 Nov 2013, 14:35

Re: Joukkueen tahi muun joukon taktiikat ja tiedustelun tärkeys

Post by Bummeri »

Sen voin sanoa että jos tuosta kohteelta ei ole tarkoitus ottaa irti, vaan puolustaa viimeiseen ala tussuino, niin sinne on pirun vaikea hyökätä jos puollustajilla riittää kuri tähystää sinne ylä mäkeen ja pysyä paikallaan. Se hyökkääjä ei kerkeä paikallistaa kylän joukkoja ennenkuin itse paljastuu siluetin takia, ja saa pian napin ohtaansa. Tilannetta tasottaa kiväärikranaatit ja mahdolliset koukkaukset jotain muuta reittiä myöten jolloin saadaan puollustajan kuri koville. Mutta kaiken kaikkiaan meille huono taistelu tapa joka vaati kovaa kuria, hyvää suojankäyttöä ja sitä että ei oteta irti.
"Dataa on saatava." -DataNummi
"Toteutus on pilalla, pelkkää paskaa tilalla." -MyösNummi
User avatar
Castor
Posts: 1448
Joined: 01 Aug 2013, 13:51
Location: Hämeenlinna

Re: Joukkueen tahi muun joukon taktiikat ja tiedustelun tärkeys

Post by Castor »

Tohon bummerin juttuun liittyen niin ehkä enemmän tuliylläkköihin ja väijyihin sopiva taktiikka, pitää ton jälkeen ottaa alote ja tuhota vihollinen täysin....

Kranaatteja kun sattuu olemaan joka tehtävässä, perus kiväärimieskin tajuaa heittää kranaatteja alamäessä olevaa vihollista kohti.

PS: Riippuu etäisyyksistä ja mäestä!!!!! (poikkeus vahvistaa säännön?)
Makela
Posts: 899
Joined: 29 Sep 2013, 11:37

Re: Joukkueen tahi muun joukon taktiikat ja tiedustelun tärkeys

Post by Makela »

Tuolla palauteosiossa on käynnistynyt keskustelu aiheesta "tulenavaus". Onko kukaan kertaankaan onnistunut ryhmänsä kanssa yhtenäisessä ja sovitussa tulenavauksessa? Omat kokemukset TVT -puolustajana ovat 99.8% olleet aina, että vihollisen tulosuunnasta ei ole ollut mitään hajua, vihollinen on mennyt jostain sisään alueelle, josta sitä ei osattu, tai voitu torpata ja siten hienot viivytystaistelumenetelmät ovat muuttuneet sissihyökkäystaisteluksi. Miksi näin aina meille täällä käy?
Tiedän, siinä viestissä on kirjoitusvirheitä! Mitäs sitten!?
Bummeri
Posts: 3009
Joined: 09 Nov 2013, 14:35

Re: Joukkueen tahi muun joukon taktiikat ja tiedustelun tärkeys

Post by Bummeri »



tuossa on vähän videotakin siitä.

JA kyllä noita tilanteita tulee, mutta kyllä se vaatii hereillä olemista ja sitten vähän malttia.
"Dataa on saatava." -DataNummi
"Toteutus on pilalla, pelkkää paskaa tilalla." -MyösNummi
User avatar
madreizka
Posts: 1213
Joined: 28 Jun 2014, 21:19

Re: Joukkueen tahi muun joukon taktiikat ja tiedustelun tärkeys

Post by madreizka »

urkkifdf wrote:Tuolla palauteosiossa on käynnistynyt keskustelu aiheesta "tulenavaus". Onko kukaan kertaankaan onnistunut ryhmänsä kanssa yhtenäisessä ja sovitussa tulenavauksessa? Omat kokemukset TVT -puolustajana ovat 99.8% olleet aina, että vihollisen tulosuunnasta ei ole ollut mitään hajua, vihollinen on mennyt jostain sisään alueelle, josta sitä ei osattu, tai voitu torpata ja siten hienot viivytystaistelumenetelmät ovat muuttuneet sissihyökkäystaisteluksi. Miksi näin aina meille täällä käy?
Thirskin TVTssä meidän ryhmässä kävi juuri niin että oltiin hyvin selvillä vihollisen tulosuunnasta, osattiin suunnata pyssyt sinne suuntaan ja odottaa että nostavat päänsä puitten takaa.
Toki tulenavaus meni persiilleen koska flänkkäävä m113 ja heidän epäsuoratuli, mutta muuten tuossa tilanteessa oli puolustajana selvät sävelet miten vihollinen on liikkeellä.
Että kyllä niitä joskus sattuu kohdalleen :)
Friend, were you a hero in the war?' I said 'No...but I served in a company of heroes'."
- Arma Finland
User avatar
Castor
Posts: 1448
Joined: 01 Aug 2013, 13:51
Location: Hämeenlinna

Re: Joukkueen tahi muun joukon taktiikat ja tiedustelun tärkeys

Post by Castor »

Taistelumarsu pelasti JÄLLEEN! :D
Post Reply