AFI vuosi 2015: Kokemuksia, onnistumisia ja kehittämiskohteita

Post Reply
User avatar
Paavo
Posts: 1005
Joined: 26 Jul 2013, 18:17

AFI vuosi 2015: Kokemuksia, onnistumisia ja kehittämiskohteita

Post by Paavo »

Tähän viestiketjuun jokainen AFI pelaaja voisi runoilla omia fiiliksiä kuluneelta vuodelta.

Ohessa oma yleisarvioini:

Vuoden 2015 aloitus oli monella tapaa merkittävä yhteisön kannalta: Yhteisön pelaajamäärä lähes tuplaantui muun muassa meidän promovideon, ja erityisesti sen saaman verkkomediahuomion ansiosta. Toki moni muukin asia varmaan vaikutti pelaajamäärän äkilliseen lisääntymiseen: ARMA Finland oli pikkuhiljaa kasvanut ja kehittynyt tarpeeksi suureksi ja toimivaksi yhteisöksi. Uskon itse että pelaajamäärä tuplaantui siksi, koska yhdistelmä erinäisiä asioita loksahti oikeaan aikaan kohdalleen.

Pelaajamäärän muutos pakotti ARMA Finlandin kehittymään yhteisönä: TvT pelimuoto muuttui yhteisön viikkopelien ja tapahtumien pääasialliseksi uudeksi pelimuodoksi, kun vielä vuoden 2014 lopussa COOP:ia pelattiin huomattavasti enemmän. Tämä muutos oli merkittävä, sillä eri pelimuodoilla on vaikuttusta aina yksilötasolla pelaajien taitovaatimuksiin, taktisella tasolla partion ja ryhmän toimintaan, sekä strategisella tasolla joukkueen tai komppanian kuvioihin. On sanomattakin selvää että pelaaminen ihmistä vastaan on erillaista kun tekoälyä vastaan.

Samalla kun yhteisö eli suurta murrosvaihetta vuoden 2015 alussa, kehitysryhmät pitivät strategiapalaverin jonka pohjalta laadittiin vuoden 2015 tavoitteet. Ohessa vuoden 2015 tavoitteet suoraan yhteisötiedotteesta:

Kansainvälisyys -- Uskomme että mielenkiintoisimmat mahdollisuudet löytyvät ulkomaisen yhteistyön kautta. Pyrkimyksenämme on entisestään laajentaa kansainvälistä toimintaamme ja saavuttaa mainetta sekä toimivana yhteistyökumppanina että osaavana yhteisönä. Haluamme että AFI vakiinnuttaa asemansa pohjoismaiden suurimpana ja aktiivisimpana ARMA-yhteisönä.

Monipuoliset ja laadukkaat pelitapahtumat -- Pyrimme tarjoamaan mahdollisimman monipuolisia ja laadukkaita tapahtumia yhteisössä. On kyseessä TVT tai COOP, tahdomme että pelaaminen tapahtuu asiallisella, taktisella otteella ja järjestäytyneesti. Toivomme että vuoden edetessä, yhteisössä ei tarvitse enää miettiä että onko peli TVT vai COOP, koska molemmat tarjoaa saman laadukkaan ja hauskan pelikokemuksen.

Yhteisöllisyys -- Haluamme tarjota paikan jossa keskustella, kokoontua ja touhuta myös virallisten pelien ulkopuolella hyvässä porukassa ja ilmapiirissä. Toivomme että uudet pelaajat kokevat itsensä tervetulleeksi yhteisöön.

Osaamisen kehittäminen -- Pyrimme tarjoamaan pelaajille runsaasti mahdollisuuksia kehittää osaamistasoaan heidän omien mielenkiinnon kohteiden mukaisesti. Tulemme tarjoamaan useita eri koulutustapahtumia vuoden aikana, ja haluamme myös jatkossa taata pelaajille mahdollisuuden omaksua heille mieluisia rooleja, niin viikkopeleissä kuin erityistapahtumissakin.

Jos tarkastelee vuoden 2015 menneitä tapahtumia, niin ne olivat sekä kansainvälisiä, että monipuolisia ja laadukkaitta. Tältä osin mielestäni yhteisö on ehdottomasti onnistunut tavoitteissaan! Yhteisöllisyyden osalta asia on todellisuudessa hieman monimutkaisempi asia: Kun yhteisön pelaajamäärä on vain jatkanut kasvuaan, se muuttaa yhteisöllisyyden luonnetta. On esimerkiksi luonnollista että tietyn ajan jälkeen pelaajat hajautuvat omiin porukoihinsa ja yhteisöön syntyy ns. klikkejä. Jos samalla TS-kanavalla on 120 pelaajaa rupattelemassa, niin pelaajien välinen vuorovaikutus on luonnollisesti erillaista kun esimerkiksi 5 pelaajaan välillä. Itse pelkäsin että näiden pienten porukoiden välille syntyisi vastakkainasettelua - tämähän on hyvin yleistä monissa muissa isoissa peliyhteisöissä. Jostakin syystä yhteisömme on kuitenkin pysynyt tähän asti hyvin draamavapaana, josta olen ollut positiivisesti ja aidosti yllättynyt! Uskon että tähän vaikuttaa ainakin se että yhteisössä ollaan keskitytty AFI: päätehtävään enemmän kun politiikkaan ja vallan käyttöön. Esimerkiksi jos AFI:ssa olisi jäsenyydet, jäykät hierarkiat ja satoja rivejä eriteltyjä sääntöjä, olisimme todennäköisesti epäonnistuneet yhteisönä jo kauan sitten.

Osaamisen kehittämistä on mielenkiintoista pohdiksella. Koulutustiimi on tehnyt valtavasti töitä läpi vuoden erityisesti uusien pelaajien opastamisella ja kouluttamisella. Tällä on ollut varmasti merkittävä vaikutus yhteisön pelaajamäärän kasvun näkökulmasta. Vaikka asa pelaajista tulee kylmiltään viikkopeleihin, osalle uusien pelaajien opastukset saattavat olla ratkaisevan tärkeitä kannustimia peleihin osallistumiselle. Muiden koulutuksien osalta voin sanoa sen verran että olisin toivonut näitä lisää - erityisesti johtajakoulutusta oltaisiin mielestäni voitu tarjota enemmänkin pelaajille, sillä uskon että johtamiseen monilla pelaajilla on aitoa kiinnostusta. Pidettyjen koulutuksien osallistujamäärät ovat olleet monesti pieniä. Tämä johtunee siitä että TvT -pelimuodossa kaikkein hienoimmat Milsim -taistelutaktiikat, joita koulutuksissa saatetaan opettaa, eivät välttämättä toimi sellaisenaan kilpahenkisessä pelissä ihmispelaajia vastaan. Monesti paras oppi tulee kantapään kautta taistelukentällä.

Vuoden paras pelikokemus:

27.6.2015 48MI vs AFI. Ensimmäinen (ei viimeinen) kerta kun AFI:n usean aselajin välinen yhteistyö komppaniatason TvT rähinässä toimi kun unelma. Olin jo OFP ajoista unelmoinut siitä hetkestä, ja tuona iltana se toteutui :ugeek:
User avatar
JoneKone
Posts: 2502
Joined: 30 Jun 2014, 14:34
Location: Helsinki

Re: AFI vuosi 2015: Kokemuksia, onnistumisia ja kehittämiskohteita

Post by JoneKone »

Paavo wrote:Tähän viestiketjuun jokainen AFI pelaaja voisi runoilla omia fiiliksiä kuluneelta vuodelta.

Ohessa oma yleisarvioini:

Jos tarkastelee vuoden 2015 menneitä tapahtumia...

27.6.2015 48MI vs AFI. Ensimmäinen (ei viimeinen) kerta kun AFI:n usean aselajin välinen yhteistyö komppaniatason TvT rähinässä toimi kun unelma. Olin jo OFP ajoista unelmoinut siitä hetkestä, ja tuona iltana se toteutui :ugeek:
Suurilta osin täsmälleen samaa mieltä kuin Paavo. Nostaisin muutaman jutun tuosta vielä esille:

- Koulutustiimi on mielestäni hoitanut hommansa esimerkillisesti. Ovat tänä vuonna tehnyt merkittävän duunin uusien opastuksessa AFI:n sääntöihin ja pelityyliin, ja sanoisin, että meillä muilla on heitä kiittämistä, siitä että ns. perseilyn määrä on kuitenkin pysynyt äärimmäisen pienenä vaikka yhteisö on kasvanut niin, että liitoksistaan melkein revennyt. Erityisesti mieleen nousee Heikkisen & Co työpanos jokaisen viikopelien "uusien ryhmä"-vetämisessä. Toki koulutuksia olisi voinnut olla enemmän, mutta on selkeästi keskitytty perusjuttuihin, ja näin nopeasti kasvavassa yhteisössä se on varmasti ollut resurssien oikeanlaista käyttöä.

- Peliporukoista. Väittäisin, että AFI:n organisoituminen ja säännöt jonka alaisuudessa peliporukat toimivat on ollut vaikuttamassa siihen ettei peliporukoiden väliin ole syntynyt turhia jännitteitä. Nykysäännöillä, peliporukkaan kuuluminen ei käytännössä anna mitään etua kuin se, että voi pelata oman jengin kanssa (hyvässä, että pahassa). Erikoisoikeuksia assetteihin yms. ei ole. Säännöt myös pakottavat siihen, että peliporukka joutuu ottamaan edes hieman vastuuta RJ roolin myötä. Vastapainoksi, niin lyhyen säätöjen sävyttämän siirtymävaiheen jälkeen, niin AFI:lla on nyt kourallinen kohtuullisen hyvin toimivia ryhmiä joista on myös ponnistanut muutama uusi johtaja. Slottaus on mielestäni myös sujuvoitunut sitten syksyn alun, nyt kun kaikilla alkaa olemaan rutiini kohdallaan ja isäntä ja admin hoitaa slottauksen? Lopuksi vielä: Vaikka itse kuulun peliporukkaan, niin koen ensimmäiseksi olevani AFI:in jäsen. AFI on kuitenkin se alusta joka mahdollistaa viikottaisen laadukkaan Arma-pelaamisen. En myös koe, että jos en pääse oman jengin kanssa pelaamaan, niin AFI:ssa on kuitenkin niin paljon hyviä pelaajia, että hauskat pelit on kuitenkin taattu. Jokainen peliporukka kannattaakin mielestäni miettiä olemassaolonsa sitä kautta, että he ovat AFI:a varten eikä toisinpäin.

- Eventit on kyllä ollut vuoden kohokohdat. Viikkopelit ovat yleensä luonteeltaan hieman "Grind" -henkisiä, mutta rauhassa valmisteltu komppaniatason ulkopuolista yhteisöä vasten pelattu tehtävä on tunnelmaltaan jotain aivan muuta. Toivottavasti näihin riittää järjestäjiä jatkossakin. Järjestäjän rooli on yleensä aika kiittämätön, etenkin jos eventissä sattuu jotain. Omalta osaltani kuitenkin iso kiitos koko tämän vuoden kakille eventtien järjestäjille. Huikea vuosi takana!

- Isoimmista draamoista on käsittääkseni myös vältytty. Näin isossa jengissä, jossa voi kaiken lisäksi vielä piiloutua nikin taakse, on varmasti aina jotain pientä draamaa. Itse yritän pitää mielessä (vaihtelevalla menestyksellä), että omalla käytöksellä luo yhteisölle sen ilmapiirin. Turha negatiivisuus, valittaminen ja omaan napaan tuijottaminen lienee persusyntejä johon kaikki jossain vaiheessa syylistyvät. AFI:ssa ei saa aina sitä mitä just ite haluaisi ja Arma armottomuudessaan saattaa aiheuttaa "pientä" turhautumista. Mutta, ehkä se on hyvä juttu... opettaapahan luonnetta. :) Itse olen tietoisesti välillä ottanut pieniä taukoja Armasta, pysyy nuppi kuosissa ja vitutuskäyrä pienenä.


Vuoden paras pelikokemus:
Voi johtua lyhyestä muistista, mutta epäillisin, että viime sunnuntain 15.12 SSG eventti tais viedä potin. RJ:nä homma meni kerrankin edes jotenkin putkeen ja tiukkoja tilanteita oli vaikka muille jakaa. 3CB:n, Mi48 ja Tushino-eventit on myös ollut aika unohtumattomia.

lisään tähän oman kohdan:

Kolme toivetta ensi vuodelle:
- Onnistuneet kansaiväliset eventit
- Operaatio-tyyppinen viikkopelitehtävä aina välillä.
- Edes yksi hyvä blufor Fixed wing (a la CCIP)
"Vihollisen paras ase on oma krh" - Acidizer
User avatar
Fin_Johnny
Posts: 125
Joined: 22 May 2014, 17:20

Re: AFI vuosi 2015: Kokemuksia, onnistumisia ja kehittämiskohteita

Post by Fin_Johnny »

Hauskaa on ollut, sitten tärkein, milloin lähdetään laivalle ?
en osaa kirjoittaa
Post Reply